How to: Reviews!

Door kanem0chi op maandag 10 september 2018 12:00 - Reacties (8)
Categorie: Reviews, Views: 1.319

Ik kan ook wel zo'n stukkie tekst schrijven, kost je max een uurtje werk toch?
Zo'n reviewtje die jij maakt hea Martijn.. dat is zeker een half uurtje werk?
Hoeveel tijd kost 1 zo'n review of video nou? uurtje?


Ik denk dat dit wel de top 3 is van mensen die denken dat een review"tje" maken zo gedaan is en iedereen kan doen als ze vragen wat je graag doet. 1 ding heeft iedereen in het gemeen, geen idee hoeveel tijd er in gaat zitten.

Bij lange na heb ik geen 100+ reviews op mijn naam staan zoals sommige hier, maar ondertussen is het rijtje van geschreven en video reviews, best leuk geworden! Een stukje tekst schrijven is best makkelijk tegenwoordig, want je start je computer en je kan beginnen. Ook binnen 2 seconde heb je de knop gevonden op de telefoon om een filmpje te maken indien je dat leuker vindt, dus zo lastig is het niet meer.

Maar vaak, loop ik toch tegen een aantal punten aan, of beter gezegd 1 heel belangrijk punt: tijd. Misschien wel het meest kostbare in ons leven.. Het komt vaak voor dat ik lang niet alles kwijt kan in een review, zonder een boekwerk te schrijven of een nieuwe Lord of the Rings series te filmen. Als voorbeeld neem ik eventjes mijn laatste review hier op Tweakers, de Lenovo Legion Y530 Gaming Laptop: productreview: Lenovo Legion Y530-15ICH (81FV00GFMH) review door kanem0chi


Een review schrijven is vaak met concessies, net zoals dat je vaak een concessies maakt om voor de ene, of voor de andere laptop gaat. Het eerste wat ik met een nieuwe gadget doe, is vaak wat foto's maken tijdens het uitpakken en/of het filmen ervan, aangezien je dit maar 1x kan doen. :+ Sommige maken direct alle foto's of video's van het product, zodat alles perfect lijkt, maar persoonlijk vind ik dat niet altijd nodig, aangezien het uiteindelijk een gebruiksvoorwerp is. Hierna stel ik in dit geval de laptop in, zoals ik ook mijn huidige laptop heb ingesteld. Ik draai bijvoorbeeld Lightroom, Chrome, FileZilla en andere apps en hierdoor kan ik de laptop gebruiken voor al mijn dagelijkse gebruik.

Daarna download ik vaak alle benchmarking apps, installeer deze en laat ik deze draaien aangezien dit aardig wat tijd kost. In de tussentijd maak ik namelijk altijd een lijstje voor mijzelf en vraag ik mij af:

* Wat mag en kan ik wel en niet verwachten van deze laptop?
* Wat is nou echt belangrijk om te testen?
* Hoe gebruiken andere een laptop zoals deze?
* Wat kan ik nog meer uit de laptop halen?


Vaak begin ik dan met een inhoudsopgave in te delen, met steekwoorden wat ik niet wil vergeten:

Introductie
- Openingsstatement
- Belangrijkste kenmerken
- Prijs (we blijven Nederlanders..)

Specificaties
- Andere configuratie mogelijkheden?
- Mijn model

Uitpakken
- Doos, doosinhoud
- Kort krachtig, niemand die die doos na 6 maanden nog onthoudt

Uiterlijk
- Rondom de laptop
- Vergeleken met vorige versie
- Opmerkelijke keuzes gemaakt?
- Trends?
- Bouwkwaliteit
- Material gebruikt

Scherm
- Type paneel, kleuren, contrast, foutmarges, recht geplaatst, bezels, backlight bleeding?

Toetsenbord & Trackpad
Speakers
Hardware Upgraden & Accu
Gaming, Benchmarks & Edits
Conclusie

Nadat ik, en dat is vaak op mijn telefoon zodat wanneer er iets in mij op komt altijd snel een notitie erbij kan zetten, zo'n lijstje heb, ga ik door met mijn normale gang van zaken. Zat ik eerst te netflixen op mijn huidige laptop, dan nu op Lenovo Y530, hetzelfde voor Lightroom, spelletjes en andere zaken die je met een laptop doet. Kom ik iets tegen, wat er bij of af moet, dan kan ik dat gemakkelijk aanpassen, en begin ik daarna bij elk punt met steekwoorden wat plus en minpunten op te sommen.

Scherm
- Type paneel, kleuren, contrast, foutmarges, recht geplaatst, bezels, backlight bleeding?

+ Smalle Bezels / randen
- Kan niet heel helder
- Staat scheef in de behuizing

Voor je het weet is het lijstje redelijk lang na 2 weken de Lenovo Legion Y530 gaming laptop [referral] te mogen testen van Coolblue en begint eigenlijk het moeilijkste, want hoe houdt je alles kort, maar krachtig zonder te veel onnozel of irrelevante informatie waar men nagenoeg niks aan heeft, bijvoorbeeld het uitpakken, elke kabeltje op een aparte foto, het product van net een iets andere hoek of eindeloos over de specificaties blijven lullen. Hierna komen de concessies, want dat lijstje is redelijk lang en als je over alles een boek schrijft, kost het je heel heel veel tijd en zijn we aardig wat avondjes verder en dan zijn we bijna toe aan de opvolger.. :P

Hierna komt eigenlijk het leukste, maar ook het spannende.. online zetten. Je zet namelijk jouw mening, ideeŽn en gedachtes over een product online, maar het internet is nogal hard. Het kan namelijk zo zijn dat veel mensen je reviews goed vinden of zich er totaal niet in kunnen vinden als je bijvoorbeeld Apple of Samsung in een van de reviews aanhaalt en of ermee vergelijkt. #fanboys :P

In mijn review bijvoorbeeld, heb ik lang niet alles aangehaald, omdat de laptop precies goed kan wat ik er van verwacht, maar kan het bijvoorbeeld ook zijn dat je bepaalde skills nog niet hebt zoals het over-clocken, of bijvoorbeeld bepaalde tools niet hebt om bijvoorbeeld de response tijd van het scherm te meten. Uiteindelijk denk ik dat geen enkele 'review' af is, er gelukkig een reactie sectie is waar je nog andere kan helpen, maar is het belangrijkste dat je jouw gebruikerservaring deelt, zodat de uiteindelijke lezer zelf tussen alle reviews de beschikbaar zijn, een goede keuze kan maken tussen laptop A of B, want voor je het weet is die nieuwe iPhone gelanceerd, is er een opvolger voor je Samsung TV of is je Lenovo laptop alweer een iteratie ouder vanwege nieuwe technieken en komen we bij de vraag uit.. wordt er niet gewoonweg te veel aangekondigd en uitgebracht, of zijn we hierdoor juist zo hard door vooruitgegaan als mensheid?

Volgende: De op een na beste telefoon 14-10 De op een na beste telefoon
Volgende: Xiaomi officieel in de Benelux! 07-09 Xiaomi officieel in de Benelux!

Reacties


Door Tweakers user vanaalten, maandag 10 september 2018 14:53

...nou zou het grappig zijn als de diverse andere bekende reviewers hier reageren met "huh, onzin, een uurtje per review hooguit, meer heb ik niet nodig" ;)

Door Tweakers user Lip, maandag 10 september 2018 16:10

vanaalten schreef op maandag 10 september 2018 @ 14:53:
...nou zou het grappig zijn als de diverse andere bekende reviewers hier reageren met "huh, onzin, een uurtje per review hooguit, meer heb ik niet nodig" ;)
Ik had de laatste keer minimaal een maand nodig, dat was dan wel in competitieverband, met een drietal leuke prijzen in het vooruitzicht gesteld. Een linkje spammen onder een artikel van een ander doe ik niet, maar zal vast niet moeilijk te vinden zijn. 4e plaats "runner up" gewonnen :(

[Reactie gewijzigd op maandag 10 september 2018 16:11]


Door Tweakers user kanem0chi, maandag 10 september 2018 17:24

vanaalten schreef op maandag 10 september 2018 @ 14:53:
...nou zou het grappig zijn als de diverse andere bekende reviewers hier reageren met "huh, onzin, een uurtje per review hooguit, meer heb ik niet nodig" ;)
Dan doen of ik, of zij totaal iets anders wat dan aardig wat vraagtekens zal oproepen :p

Door Tweakers user kanem0chi, maandag 10 september 2018 17:26

Lip schreef op maandag 10 september 2018 @ 16:10:
[...]


Ik had de laatste keer minimaal een maand nodig, dat was dan wel in competitieverband, met een drietal leuke prijzen in het vooruitzicht gesteld. Een linkje spammen onder een artikel van een ander doe ik niet, maar zal vast niet moeilijk te vinden zijn. 4e plaats "runner up" gewonnen :(
Uf, das wel balen, net 4de. Maar ja, sommige reviews kunnen aardig wat tijd in beslag nemen. De ene keer is het voor de leuk, de andere keer krijg je er wat voor de terug en de andere keer kan je gewoon een ontzettend gaaf artikel lenen.

Door Tweakers user Danny.G, maandag 10 september 2018 21:25

vanaalten schreef op maandag 10 september 2018 @ 14:53:
...nou zou het grappig zijn als de diverse andere bekende reviewers hier reageren met "huh, onzin, een uurtje per review hooguit, meer heb ik niet nodig" ;)
If only! Je bent wel de nodige uren zoet al met al. Testen, onderzoeken, schrijven, foto's maken en bewerken, data verwerken.. Het kost wat tijd en inzet, al helemaal als je het in je eentje doet. Maar juist dat is weer wat het leuk maakt. En na een aantal keren ontwikkel je ook wel wat je eigen systeempje waardoor je het sneller kan doen.

Door Tweakers user PcDealer, maandag 10 september 2018 22:07

Yes, een goede blogpost! inderdaad: die kabels hoeven niet apart, kan in een shot. Ook hoeft een product vanuit hetzelfde hoek niet 10x op de foto.

Door Tweakers user Gomez12, dinsdag 11 september 2018 09:49

Nou begrijp ik waarom je eigenlijk alleen maar advertenties maakt en geen blog-posts/reviews.

Door Tweakers user XiaomiGlobal, dinsdag 11 september 2018 11:29

Ik doe er hoogstens een paar uurtjes over: interesseert mij eigenlijk niet zo of ik nou een 1+ of 2+ krijg. Naar mijn mening mogen mensen allang blij zijn als er recensies geschreven worden, welke niet gesponsord zijn. Of door de redactie geschreven is: die natuurlijk ook gesponsord zijn.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)