Het altijd & overal filmen van alles

Door kanem0chi op vrijdag 6 oktober 2017 09:00 - Reacties (18)
Categorie: Reviews, Views: 4.291

Het begon allemaal met die onschuldige selfies. Een paar jaar geleden keken mensen je echt raar aan als je selfies stond te maken, maar tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld. Hierna hebben we die vreselijk selfie stick en ondertussen zijn we bij Gimbals aanbeland, waar Tweakers onlangs nog een leuk artikel over schreef. Er is niet stil gezeten, want naast de Selfie stick en Smartphone Gimbals hebben we ook GoPro heel snel, heel groot zien worden. De Action Camera is tegenwoordig overal te vinden, en zo ook op helmen, surfboards, snowboards, auto's, tassen, je kan het zo gek niet verzinnen, of voor je het weet sta je ook met vrolijke ochtend glimlach en humeur op de video / foto. :)

Zelf heb ik onlangs de nieuwe GoPro Legend rugzak van Thule mogen testen van CoolBlue (welke je hieronder vindt, mijn geschreven review vindt je hier), en het verbaasde mij eigenlijk dat niemand meer raar staat te kijken als je een camera op je torso of rugzak hebt, veel mensen weten niet eens dat er gefilmd wordt, omdat de camera's van zulk (klein) formaat en goede kwaliteit zijn..Waar ik nu eigenlijk naar toe wil, is de vraag.. worden jullie het niet zat dat overal en nergens gefilmd / foto's gemaakt wordt, of ben je zelf iemand die overal en nergens Snaps loopt te maken en stories zit te delen op Instagram? Je kan eigenlijk niet meer over straat zonder gedeeltelijk of geheel op de foto/video te staan. Nu weet ik wel dat T.net gebruikers over het algemeen privacy hoog in het vaandel hebben staan, maar toch ben ik wel benieuwd..

Volgende: Will you Tickle it, or Touch it? 12-'17 Will you Tickle it, or Touch it?
Volgende: Addertjes onder het gras? 08-'17 Addertjes onder het gras?

Reacties


Door Tweakers user mavamal, vrijdag 6 oktober 2017 09:22

Er hangen 4 camera's bij mij in de straat, en als ik daar moeilijk over ga doen heb ik ruzie met de buren.
Er hangen camera's bij het winkelcentrum, ze hangen bij de pinautomaat om de hoek, ze hangen over de snelweg, ze hangen op het werk en als ik naar een conventie ga kan ik er van uitgaan dat alles de hele dag in beeld is... En dan moet ik me zorgen maken dat ik misschien een paar seconden in beeld ben bij een vlogger met (een beetje gechargeerd) 15 subscribers waarvan er 2 kijken?

Door Tweakers user TIGER79, vrijdag 6 oktober 2017 11:02

je kunt het ook van een andere kant zien : zolang het een belangrijke of functionele functie heeft (beveiliging bijv) dan heb ik er geen moeite mee, maar als dat niet zo is dan hoef ik niet bij jan alleman op de foto of videomateriaal te staan. Sterker nog, ik vind het onnodig foto's van mijn kinderen op allerlei plekken op internet te zien zolang zij er zelf niet over kunnen beslissen, en straks is die keuze dus niet aan hun, niet aan hun ouders maar gewoon aan pietje die zonodig zijn dagelijkse wandeling van huis naar werk op film moet hebben en daarbij langs het kinderdagverblijf loopt. Geen benul van wat voor gegevens hij dan eigenlijk vrijgeeft (tijdstip, locatie, kentekens van de auto's die hun kinderen wegbrengen, hoe die ouders en kinderen eruit zien, wie de kinderdagverblijfmedewerkers zijn enz enz enz)...
Vervolgens loopt ie langs jou huis waar je vriendin net klaar is met douchen en er blijkbaar net tussen de lamellen door zij naakt te zien is en dat staat dan ook mooi met 4k op het internet... Nee voor mij hebben mensen die rondlopen en alles op zitten te nemen wat ook buiten de scope van wat ze aan het doen zijn gewoon geen toegevoegde waarde...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 6 oktober 2017 11:03]


Door Tweakers user YourMom, vrijdag 6 oktober 2017 15:02

Op gebied van dat gefilmd worden moet ik zeggen dat ik daar persoonlijk heel weinig last van ondervind, ik zie wel eens mensen selfies maken en soms zit/sta/wandel ik in het gebied dat gefotografeerd wordt, en of dat nu foto's zijn of filmpjes die men maakt, dat boeit me niet zo...

Waar ik me meer kan aan storen is, zoals vanochtend, een mensenmassa die van de trein stapt, de trappen af wandelt, waarvan zeker de helft, misschien meer dan de helft, naar hun smartphone aan het staren is i.p.v. te kijken waar ze stappen, en dan komen ze als zombies de trap af en moet ik, die me aan het haasten is om m'n trein te halen die net een spoorwijziging heeft gehad en binnen de minuut de deuren sluit, met een 14 kilogram zware vouwfiets de trappen opklimt tegen de stroom in, nog m'n fietsbel gebruiken zodat die mensen eindelijk eens opkijken van hun schermpje en wat uit de weg gaan. |:(
Dàt vind ik een veel irritanter voorbeeld van "smartphonegebruik in de maatschappij"...

Dus neen, laat ze maar filmen, zolang ze me niet specifiek gaan filmen heb ik er niet het minste probleem mee te beseffen dat ik toevallig in iemands video terechtkom, ieder zijn ding, mij zegt het niks maar als anderen daar hun plezier in vinden is dat leuk voor hen.

Trouwens, Google Streetview filmde me ook al dus so what.. :P

Door Tweakers user Jogai, zaterdag 7 oktober 2017 12:13

Ik erger me er meer aan dat youtube me doodgooit met clickbaity vidoes van halve zolen half gare vloggers.

Door Tweakers user T-Forever, zaterdag 7 oktober 2017 13:22

Er is altijd wel iets ergers in de wereld. dat zijn ruk argumenten.

Mijn moeder doet kinderopvang, kinderen die uit huis geplaatst zijn waarvan de ouders niet mogen weten waar ze zijn. Veel mensen beseffen niet dat er meer is dan alleen hun mooie leventje. Empathie is vaak ver te zoeken bij de medemens.

Het is niet normaal en we moeten het ook niet normaal gaan vinden dat alles en iedereen filmt en het maar online gooit.

Dus datbetreft deel ik de mening van TIger.

Door Tweakers user T-Forever, zaterdag 7 oktober 2017 13:23

"veel mensen weten niet eens dat er gefilmd wordt, omdat de camera's van zulk (klein) formaat en goede kwaliteit zijn.."

Dit mag dus niet hé in Nederland. Filmen in het openbaar zonder dit duidelijk kenbaar te maken.

Door Tweakers user 3x3, zondag 8 oktober 2017 16:39

Mooie review. Fijn comfortabel stukje gear ook.
Wat ik stiekem wel mis zijn wat shots vanuit de Go-Pro gemonteerd op de tas.

Wat ik vind van dat altijd alles en overal gefilmd wordt?
Je kan een ander niet verbieden te filmen in de openbare ruimte.
Dat ligt er ook wel aan wat er met dat film materiaal gedaan wordt.

Zeker als iemand 'stiekem' of niet kenbaar filmt, zou het netjes zijn om mensen op die film in ieder geval te informeren voor dat filmmateraal publiek gemaakt wordt. Tegelijkertijd is dat ook bijna een onmogelijkheid voor de kleine filmer.

Door Tweakers user kanem0chi, maandag 9 oktober 2017 07:53

3x3 schreef op zondag 8 oktober 2017 @ 16:39:
Mooie review. Fijn comfortabel stukje gear ook.
Wat ik stiekem wel mis zijn wat shots vanuit de Go-Pro gemonteerd op de tas.

Wat ik vind van dat altijd alles en overal gefilmd wordt?
Je kan een ander niet verbieden te filmen in de openbare ruimte.
Dat ligt er ook wel aan wat er met dat film materiaal gedaan wordt.

Zeker als iemand 'stiekem' of niet kenbaar filmt, zou het netjes zijn om mensen op die film in ieder geval te informeren voor dat filmmateraal publiek gemaakt wordt. Tegelijkertijd is dat ook bijna een onmogelijkheid voor de kleine filmer.
Het is zeker een fijn stukje gear, daar kan ik niet omheen :) Ik heb van CoolBlue ook nog een GoPro 5 Black mogen lenen om de tas echt goed te testen. In deze review haal ik de tas nog een keer naar voren, en laat ik nog wat beeld voorbij komen. Ik gok zo maar eens dat de GoPro 5 Black review dit weekend online komt ;) Hopelijk is dat goed en snel genoeg? :P

Yes, wat je daar beschrijft is een erg groot en grijs gebied. Zelf weet ik dat in het openbaar gefilmd mag worden, maar dat het wel netjes is om iemand in te informeren daarover. Met een GoPro op je rugzak ben je in mijn eigen al deels stiekem aan het filmen, omdat ik heb gemerkt dat bijna niemand het door heeft dat er 1. een camera zo klein kan zijn, 2. dat er op een tas een camera bevestigd kan worden 3. zien dat de GoPro aanstaat.

Zou je dan ook echt als je door een park loopt iedereen eventejs moeten aanspreken, pas op.. ik ben aan het filmen? :P Nee, ik denk van niet.. ik denk dat als je verantwoordelijk met je beelden omgaat en zonder uitzonderlijk op iemand de camera richt niemand hoeft te informeren over het gebruik ervan.

Door Tweakers user kanem0chi, maandag 9 oktober 2017 07:55

T-Forever schreef op zaterdag 7 oktober 2017 @ 13:23:
"veel mensen weten niet eens dat er gefilmd wordt, omdat de camera's van zulk (klein) formaat en goede kwaliteit zijn.."

Dit mag dus niet hé in Nederland. Filmen in het openbaar zonder dit duidelijk kenbaar te maken.
Yes, dat weet ik.. maar het is een erg groot en grijs gebied. Zelf weet ik dat in het openbaar gefilmd mag worden, maar dat het wel netjes is om iemand in te informeren daarover. Met een GoPro op je rugzak ben je in mijn eigen al deels stiekem aan het filmen, omdat ik heb gemerkt dat bijna niemand het door heeft dat er 1. een camera zo klein kan zijn, 2. dat er op een tas een camera bevestigd kan worden 3. zien dat de GoPro aanstaat.

Zou je dan ook echt als je door een park loopt iedereen eventjes moeten aanspreken, pas op.. ik ben aan het filmen? :P Nee, ik denk van niet.. ik denk dat als je verantwoordelijk met je beelden omgaat en zonder uitzonderlijk op iemand de camera richt niemand hoeft te informeren over het gebruik ervan.

Hoe zie jij het voor je dat ik dit moet doen / melden als ik door het park loop met de camera? Wat is netjes, wijsheid etc?

Door Tweakers user kanem0chi, maandag 9 oktober 2017 07:57

mavamal schreef op vrijdag 6 oktober 2017 @ 09:22:
Er hangen 4 camera's bij mij in de straat, en als ik daar moeilijk over ga doen heb ik ruzie met de buren.
Er hangen camera's bij het winkelcentrum, ze hangen bij de pinautomaat om de hoek, ze hangen over de snelweg, ze hangen op het werk en als ik naar een conventie ga kan ik er van uitgaan dat alles de hele dag in beeld is... En dan moet ik me zorgen maken dat ik misschien een paar seconden in beeld ben bij een vlogger met (een beetje gechargeerd) 15 subscribers waarvan er 2 kijken?
Ja, ik denk dat we zelfs naar een wereld toe gaan waarbij de overheid real-time meekijkt met satalieten.. als we het dan over een vlogger, ja dan vindt ik dat persoonlijk minder erg (Afhankelijk van hoe diegene je in beeld brengt, je expres op beeld zet, aanspreekt etc)

Door Tweakers user kanem0chi, maandag 9 oktober 2017 08:00

TIGER79 schreef op vrijdag 6 oktober 2017 @ 11:02:
je kunt het ook van een andere kant zien : zolang het een belangrijke of functionele functie heeft (beveiliging bijv) dan heb ik er geen moeite mee, maar als dat niet zo is dan hoef ik niet bij jan alleman op de foto of videomateriaal te staan. Sterker nog, ik vind het onnodig foto's van mijn kinderen op allerlei plekken op internet te zien zolang zij er zelf niet over kunnen beslissen, en straks is die keuze dus niet aan hun, niet aan hun ouders maar gewoon aan pietje die zonodig zijn dagelijkse wandeling van huis naar werk op film moet hebben en daarbij langs het kinderdagverblijf loopt. Geen benul van wat voor gegevens hij dan eigenlijk vrijgeeft (tijdstip, locatie, kentekens van de auto's die hun kinderen wegbrengen, hoe die ouders en kinderen eruit zien, wie de kinderdagverblijfmedewerkers zijn enz enz enz)...
Vervolgens loopt ie langs jou huis waar je vriendin net klaar is met douchen en er blijkbaar net tussen de lamellen door zij naakt te zien is en dat staat dan ook mooi met 4k op het internet... Nee voor mij hebben mensen die rondlopen en alles op zitten te nemen wat ook buiten de scope van wat ze aan het doen zijn gewoon geen toegevoegde waarde...
Dank. U. Ik heb zelf geen kids, maar dat is iets waar ik toch echt vaak aan denk.. ik zou het toch echt niet chill vinden als ik als 2/3/4 etc jarig jochie constant op FB gezet zou zijn, en dan later hier niks meer aan kan doen.

In Nederland kan ik begrijpen dat er niet zoveel aan is om non-stop de camera te hebben aanstaan op je BackPack omdat er niet zoveel te zien valt, haha! Maar tijdens een reis in het Oosten, de Bergen etc, dan is het wel okay?

Door Tweakers user kanem0chi, maandag 9 oktober 2017 08:01

Jogai schreef op zaterdag 7 oktober 2017 @ 12:13:
Ik erger me er meer aan dat youtube me doodgooit met clickbaity vidoes van halve zolen half gare vloggers.
Op YT zit er gelukkig een functie waardoor je dat soort content gewoon kan filteren door op die persoon niet te abboneren. Krijg je het nog steeds te zien als suggesties? Dan kijk je andere meuk wat Google's algoritme triggert om jou dat soort meuk te laten zien :P

Door Tweakers user kanem0chi, maandag 9 oktober 2017 08:04

EagleEye1290 schreef op vrijdag 6 oktober 2017 @ 15:02:
Op gebied van dat gefilmd worden moet ik zeggen dat ik daar persoonlijk heel weinig last van ondervind, ik zie wel eens mensen selfies maken en soms zit/sta/wandel ik in het gebied dat gefotografeerd wordt, en of dat nu foto's zijn of filmpjes die men maakt, dat boeit me niet zo...

Waar ik me meer kan aan storen is, zoals vanochtend, een mensenmassa die van de trein stapt, de trappen af wandelt, waarvan zeker de helft, misschien meer dan de helft, naar hun smartphone aan het staren is i.p.v. te kijken waar ze stappen, en dan komen ze als zombies de trap af en moet ik, die me aan het haasten is om m'n trein te halen die net een spoorwijziging heeft gehad en binnen de minuut de deuren sluit, met een 14 kilogram zware vouwfiets de trappen opklimt tegen de stroom in, nog m'n fietsbel gebruiken zodat die mensen eindelijk eens opkijken van hun schermpje en wat uit de weg gaan. |:(
Dàt vind ik een veel irritanter voorbeeld van "smartphonegebruik in de maatschappij"...

Dus neen, laat ze maar filmen, zolang ze me niet specifiek gaan filmen heb ik er niet het minste probleem mee te beseffen dat ik toevallig in iemands video terechtkom, ieder zijn ding, mij zegt het niks maar als anderen daar hun plezier in vinden is dat leuk voor hen.

Trouwens, Google Streetview filmde me ook al dus so what.. :P
Klopt, er zit natuurlijk een groot verschil tussen een gebied dat veel gefotografeerd wordt, of gewoon standaard altijd een GoPro aan hebben staan op je backpack :P Laat staan het specifiek filmen zoals wat je zei :)

Misschien dat dat een leuk topic is voor een volgend topic om een kleine discussie te starten, "smartphonegebruik in de maatschappij" of dit nu een positief of negatief iets is? :)

Door Tweakers user Jogai, maandag 9 oktober 2017 14:52

kanem0chi schreef op maandag 9 oktober 2017 @ 08:01:
[...]


Op YT zit er gelukkig een functie waardoor je dat soort content gewoon kan filteren door op die persoon niet te abboneren. Krijg je het nog steeds te zien als suggesties? Dan kijk je andere meuk wat Google's algoritme triggert om jou dat soort meuk te laten zien :P
Ik ben daar zeker nooit op geabonneerd geweest. Probleem is meer dat ik helemaal niet van tracking hou en yt meestal incognito gebruik. Dus iedere keer start hij met het default NL profiel denk ik..

Door Tweakers user kanem0chi, maandag 9 oktober 2017 15:05

Jogai schreef op maandag 9 oktober 2017 @ 14:52:
[...]

Ik ben daar zeker nooit op geabonneerd geweest. Probleem is meer dat ik helemaal niet van tracking hou en yt meestal incognito gebruik. Dus iedere keer start hij met het default NL profiel denk ik..
Ah, op die manier. Maak een fake YT profiel aan, kijk wat filmpjes die je interesseren en dan ben je van die meuk af :)

Door Tweakers user CurtPoindexter, dinsdag 10 oktober 2017 13:21

Had je je review nog iets doorzichtiger onder de aandacht kunnen brengen? :')

Door Tweakers user kanem0chi, dinsdag 10 oktober 2017 13:23

CurtPoindexter schreef op dinsdag 10 oktober 2017 @ 13:21:
Had je je review nog iets doorzichtiger onder de aandacht kunnen brengen? :')
Ja hoor :)

Door Tweakers user B00st3r, dinsdag 10 oktober 2017 13:45

Ik stoor me niet aan mensen die foto's en filmpjes maken. Laat ze lekker doen.

Wel stoor ik me aan mensen (vooral jongeren) die met hun telefoon in hun hand, op speaker, lopen te bellen. Kom op zeg, doe hem lekker aan je oor zodat wij er geen last van hebben.

Reageren is niet meer mogelijk