"De inefficiŽntie en bureaucratie bij de douane"

Door kanem0chi op zaterdag 12 november 2016 15:00 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 3.160

Pakketjes. Verassingen. Gadgets. Goedkoop. China. Allemaal heel erg leuk, vooral als het wat langer duurt en je vergeten bent wat (of dat iets) onderweg was, waardoor je verrast wordt. Minder leuk is de: Douane. Papierwerk. Logheid. inefficiŽntie. Vandaag gaan we zelf een pakketje met een slimme Xiaomi waterkoker en 4 Mijia pennen inklaren, iets wat toch lastiger is dan gedacht.

Vele vinden bestellen uit verre oosten, anno 2016, het meest normale wat er bestaat in deze wereld. Toch behoren de ‘importeurs’ nog steeds tot een minderheid, en besteld het gros van de personen (nog steeds) hun producten in Nederland. In deze blogpost wil ik niet ingaan of dit nu goed of slecht is voor de kleine ondernemer op de hoek, de rode schreeuwende gigant in elke stad of misschien zelfs wel belangrijker, het milieu. In deze blogpost gaan we het hebben over de overheid, de traagheid, de stugheid, de logheid, de bureaucratie en de ‘motiverende werkplekken’ die zij hebben. Om er toch een positieve draai aan te geven, deze mensen hebben tenminste een baan die (nog) niet is wegbezuinigd en je kan met een persoon spreken indien nodig.

Welkom bij de douane in 2016 1996, waar architectuur vooral nog veel invloed heeft van de communistische periode die net achter de rug is, alsook de behandeling die je krijgt. Vandaag zijn we bij de “митница”, of in ons eigen leesbare alfabet, “Mitnitsa” en ondertussen aan de foto hieronder heb je denk ik wel kunnen raden dat het om de Douane gaat. ;)

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Smart-Water-Kettle/customs/1.jpg

Ondertussen is het geen geheim meer dat ik in Bulgarije verblijf, maar daar graag wel over schrijf om zo het verschil tussen Nederland en de Balkan te vertellen, maar ook te laten zien hoe goed wij het eigenlijk wel niet hebben in Nederland op een aantal vlakken. Vandaag zijn we bij de Douane vanwege het feit dat er een pakketje, hoe kon het ook anders, was gearriveerd in Bulgarije vanuit China. In Nederland krijg je van PostNL/douane netjes een brief in huis, dat ze graag de waarde van je product willen weten, zodat ze kunnen bepalen of er belasting betaald moet worden.

Volgens de tracking code van mijn pakketje kwam deze aan in Bulgarije op 3 november. Aangezien ik nog geen ervaring had met de douane hier, verwachtte ik wel een briefje in mijn postbus met de melding dat er een pakketje was en dat ze graag de waarde wilde bepalen. 7 dagen later, 10 november 2016, nog steeds niks in mijn brievenbus ontvangen. Dan maar eens kijken of ze (net als PostNL):

1. een twitter account hebben. Nope.
2. Facebook dan? Nope.
3. Douane 5x bellen? Nope, geen gehoor.
4. Website van de Douane checken? nope, doorgestuurd.
5. Bgpost.bg. Engelse versie? nope.

Leuk, dan gaan we met handen en voetenwerk verder. :+ Na een email verzonden te hebben komen we verder. We gaan naar de douane zelf om het product in te klaren. Welkom:

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Smart-Water-Kettle/customs/2.jpg

Links op de foto zien we dat er behalve het postkantoor, ook een bank, een pin automaat en een heel hoop personeel is, welke allemaal niks lijken te doen. Niks te bekennen van de douane of iets in die richting. Eenmaal aan de loket van het postkantoor probeer ik mijn vriendelijkste Bulgaars te vragen of zij Engels spreken, waarop ze mij aankijken.., twijfelen.., dan toch maar nee zeggen omdat ze in heel veel gevallen geen moeite willen doen. (sidenote: overheidsbanen in Bulgarije verdienen net iets meer dan het minimum loon van omgerekend 230 euro per maand). Begrijpelijk, eens kijken of ze mijn Bulgaars dan begrijpen. Netjes uitgelegd dat ik een klein beetje Bulgaars spreek, en de vrouw achter de balie begint gelijk te ratelen alsof ik al 10 jaar in Bulgarije woon. Stop. Ho. Nee. ik spreek een klein beetje mevrouw. Langzaam, en niet snel en binnensmonds aub.

Okay. Op naar loket 22, want mevrouw wilde wel mijn pakket nummer hebben, maar niks mee doen. Alle loketten hebben een nummer, maar geen 22 te vinden. Op naar de eerste verdieping. Personeel kijkt mij raar aan wat ik hier doe, misschien toch geen goed idee om verder te gaan en maar terug te gaan en kijken of ze misschien kan uitleggen waar ik moet zijn. Nadat ik 2 minuten geleden had uitgelegd dat ik een klein beetje Bulgaars spreek, begint ze weer te ratelen, al waren het nu wat makkelijkere woorden, en begreep ik dat ik naar rechts door de deur moest. Verder geen uitleg. Okay. Bedankt.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Smart-Water-Kettle/customs/4.jpg

We gaan rechts door de deur en komen op een donkere, slecht verlichte gang uit. Met een bord dat mij naar links toestuurt. We gaan naar links en komen weer in een donkere gang uit, maar aan het einde is licht te zien (van de tunnel :+).

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Smart-Water-Kettle/customs/5.jpg

Helemaal aan het eind komen we bij loket 22 uit, wat lijkt alsof je in een halve gevangenis terecht komt en bediend word door iemand die in de gevangenis verblijft. Aangezien mevrouw niet efficient wilt werken, moet ik mijn naam, adres en tracking code eerst op een kladje schrijven, schrijft ze dit daarna over op een ander papiertje en vult dit daarna in de computer in. Leuke side note? Het is een computer met volgens mij Windows 95/98, zo’n lekkere beeldbuis scherm met een soort van zwart/witte terminal om alles in te voeren.)

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Smart-Water-Kettle/customs/6.jpg

Okay, of ik voor deze “service" voor het invoeren van de gegevens eventjes 2 BGN = E0.96 cent wil betalen. Gedaan. Zonder ook maar een verdere woord krijg ik de melding. “Sled 19.” Lekker duidelijk, maar goed. Terug naar loket 19. Hetzelfde loket waar dus het post kantoor in zit.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Smart-Water-Kettle/customs/3.jpg

Eenmaal teruggelopen door de donkere gang, komen we aan bij het postkantoor. “Paspoort” word er gevraagd gezegd, om te kijken of alles klopt. Goed, dat klopt. Nu moet ik naar binnen bij het postkantoor, om bij een mevrouw die Engels praat uit te leggen wat ik besteld heb: “A Xiaomi Smart Water Kettle”. Er word raar naar mij gekeken, uhh… what? ik herhaal in iets simpelere taal “a machine for hot water”. Ze kijkt mij raar aan waarom ik een waterkoker uit China haal, en vraagt naar de prijs. Ik begin over het feit dat ik graag producten review en voordat ik mijn verhaal kan afmaken, druk ze mijn paspoort terug in mijn handen met een extra papiertje. “It’s okay” ik kijk haar vragend aan of ze niet de prijs, specificaties of iets anders wilt weten en zegt nogmaals, ‘nee’. Ondertussen heb ik twee papiertjes, waarvan er eentje een engels beschrijving bij heeft zitten. “Loket 26”.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Smart-Water-Kettle/customs/7.jpg
http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Smart-Water-Kettle/customs/8.jpg

We gaan nogmaals door de donkere gang, volgen het BGpost bord nogmaals en komen uit bij een ander deel van de ‘gevangenis’. Gele loketten. Na ongeveer 1 a 2 minuten voor het ‘raam’ gestaan te hebben, word het luik open gedaan. De twee papiertjes worden afgepakt en er word gevraagd voor 2.50 BGN = E1.25~.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Smart-Water-Kettle/customs/9.jpg

Waarom weet ik niet precies, maar betaal het bedrag maar. Ik betaal met 10 BGN, en de vrouw kijkt mij dringend aan, met ogen die vertellen “die verdomde westerlingen met hun grote briefgeld ook altijd” en vraagt op een toch wat intrigerende manier of ik het niet kleiner heb, omdat ze ‘geen wisselgeld’ heeft. Mevrouw, ik neem een ‘dienst’ af bij u, dan ga ik er ook van uit dat u zorgt voor voldoende wisselgeld. Afin, 2 minuten later krijg ik het wisselgeld. Blijkbaar is het pakketje nu vrijgegeven, en word deze naar het postkantoor gebracht. Ja, geloof het of niet. We gaan weer terug naar het postkantoor, nummer 19. Daar krijg ik bij het overhandigen van het betaal bewijs en de twee papiertjes mijn pakketje eindelijk mee.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Smart-Water-Kettle/customs/10.jpg

ongeveer een uur later sta ik buiten met een pakketje, en een hoop papierwerk, maar gelukkig hoefde er geen belasting betaald te worden. Als je dit dan vergelijkt met Nederland, dan is er toch een groot verschil in prijs, alsook service. Je betaald dan misschien wel 13.50 euro aan postNL, maar dan word dit allemaal voor je geregeld. In Bulgarije is er niet de optie dat BGpost dit voor je doet. Woon je dus aan de andere kant van het land? dan ben je de sjaak, of je moet op papier officieel groot importer worden, dan gaat het wat makkelijker, maar leuk is anders.

http://www.martijnwester.com/Reviews/Xiaomi/Smart-Water-Kettle/customs/11.jpg

Ik sta buiten. De Xiaomi Water Kettle en 4 Xiaomi Mijia pennen (Waarvan ik er 3 ga weggeven. Volgende blogpost hier meer over) een hoop papierwerk en 4,50BGN / 2,25 euro armer. Ondanks dat het tijdrovend en erg inefficiŽnt is, zie ik het wel als een leerzame ervaring, omdat ik zelf de inklaring heb gedaan, in een taal die totaal anders is dan Nederlands of Engels, maar ook de verbeteringen die mogelijk zijn en de vergelijkingen met Nederland. Ondanks dat we vaak te klagen hebben op de verwerking en inklaring van onze pakketjes, gaat dat toch heel soepel in Nederland. :)

TL;DR? / Conclusie? Pakketje uit China -> Bulgaarse Douane = Hoofdpijn -> Na 7 dagen geen ontvangst bevestiging gehad, zelf maar actie ondernomen. 100.000x heen en weer naar verschillende loketten. Geen Engels gesproken. Betalen voor 'service'. Papierwerk en wachten daar word je bang van. Pakketje na 1 uur in ontvangst. EfficiŽntie op en top ;)

Welkom in 1996 2016.

Martijn

Volgende: Give-away: 3x Xiaomi Mijia Sign Pen 25-11 Give-away: 3x Xiaomi Mijia Sign Pen
Volgende: Gratis vliegtickets & aangehouden door de politie 08-11 Gratis vliegtickets & aangehouden door de politie

Reacties


Door Tweakers user Danny.G, zaterdag 12 november 2016 15:33

En wat hebben we het hier dan eigenlijk ook maar makkelijk. Weinig gezeur en alles gaat vrij vlot. De extra kosten zijn dan wel wat minder, maar ik moet er niet aan denken om iedere keer zo lang bezig te zijn om een pakketje te krijgen. :z

Door Tweakers user Znorkus, zaterdag 12 november 2016 15:52

Sodeju wat een ouderwets gekloot zeg! Doet me denken aan gemeentelijke instellingen in de jaren 90. Onvriendelijk, onduidelijk, lange wachttijden, veel dokken.

Goh, dat gaat inderdaad in NL nu veel lekkerder. Blij dat we hier wonen waar het financieel iets makkelijker gaat.

Door Tweakers user Thedr, zaterdag 12 november 2016 16:22

Ben stiekem benieuwd naar die pen... wat is er zo bijzonder aan om deze uit China te laten komen? Het design, of is het een nog onontdekt pareltje voor pennenliefhebbers?

Door Tweakers user Foritain, zaterdag 12 november 2016 16:24

Hah, komt allemaal lekker bekend voor, maakte het nog vermakelijker om te lezen. Wij hadden vergelijkbare avonturen gedurende ons Hongarije avontuur, kan mij er 100% in inleven :D Blijft vermakelijk dat het ook altijd om niks bedragen gaat die je weliswaar wel te pas en te onpas, werkelijk zonder logica, moet afstaan voor-, tijdens- en na het invullen van weet-ik-veel-welk-document-nu-weer.

* Foritain kijkt wat sip gezien er geen chinapost is binnengekomen vandaag.

Overigens wel matig tegenwoordig dat PostNL ze niet meer bezorgd als ze niet door de brievenbus passen, krijg je gewoon een briefje 'pakket uit china, naar het postkantoor komen'... die dan tegenwoordig weer tig km verder zit ivm bezuiniging. Aan de andere kant, daar zat geen 13,50 bezorging op ;)

Door Tweakers user kanem0chi, zaterdag 12 november 2016 16:35

Danny.G schreef op zaterdag 12 november 2016 @ 15:33:
En wat hebben we het hier dan eigenlijk ook maar makkelijk. Weinig gezeur en alles gaat vrij vlot. De extra kosten zijn dan wel wat minder, maar ik moet er niet aan denken om iedere keer zo lang bezig te zijn om een pakketje te krijgen. :z
Eigenlijk hebben we het in Nederland ook heel makkelijk, al vergeten we dat soms snel. Daarom wil ik met deze blogpost ook laten zien hoe het anders kan. :P
Znorkus schreef op zaterdag 12 november 2016 @ 15:52:
Sodeju wat een ouderwets gekloot zeg! Doet me denken aan gemeentelijke instellingen in de jaren 90. Onvriendelijk, onduidelijk, lange wachttijden, veel dokken.

Goh, dat gaat inderdaad in NL nu veel lekkerder. Blij dat we hier wonen waar het financieel iets makkelijker gaat.
Haha, Welkom in Bulgarije! Het heeft heel veel moois te bieden, maar wat betreft overheid, efficiency etc.. daar is nog veel werk aan de winkel, al maakt dat het voor mij hier ook zo interessant, om te zien hoe het anders gaat. Maar ja, Nederland was ook ooit op dit punt ;)
Thedr schreef op zaterdag 12 november 2016 @ 16:22:
Ben stiekem benieuwd naar die pen... wat is er zo bijzonder aan om deze uit China te laten komen? Het design, of is het een nog onontdekt pareltje voor pennenliefhebbers?
Die pen? niks bijzonders, maar het valt allemaal onder de sub-brand van Xiaomi, Mijia. De pennen hebben gewoon goede marketing van Xiaomi gekregen, en als xiaomi fan, moest ik ze een keer bekijken / hebben. Ze zijn ook maar rond de 5 euro per stuk, en aangezien iedereen zoveel op mij stemt de laatste tijd, reacties achterlaat etc.. wilde ik wat terug doen. Ik heb 4 pennen gekocht, 1voor mijzelf, de andere 3 ga ik verlopen + een kleinigheidje uit Bulgarije erbij stoppen. Een soort van manier om dank je wel te zeggen :) Meer hierover in een volgend blogpost. :)
Foritain schreef op zaterdag 12 november 2016 @ 16:24:
Hah, komt allemaal lekker bekend voor, maakte het nog vermakelijker om te lezen. Wij hadden vergelijkbare avonturen gedurende ons Hongarije avontuur, kan mij er 100% in inleven :D Blijft vermakelijk dat het ook altijd om niks bedragen gaat die je weliswaar wel te pas en te onpas, werkelijk zonder logica, moet afstaan voor-, tijdens- en na het invullen van weet-ik-veel-welk-document-nu-weer.

* Foritain kijkt wat sip gezien er geen chinapost is binnengekomen vandaag.

Overigens wel matig tegenwoordig dat PostNL ze niet meer bezorgd als ze niet door de brievenbus passen, krijg je gewoon een briefje 'pakket uit china, naar het postkantoor komen'... die dan tegenwoordig weer tig km verder zit ivm bezuiniging. Aan de andere kant, daar zat geen 13,50 bezorging op ;)
Haha, Oost Europa blijft zo ze trekjes houden.. en dat maakt het voor mij persoonlijk zo leuk, omdat ik mijzelf altijd weer moet aanpassen, en niks op routine kan doen. Daardoor leer je heel veel, zie je verschillen en dat vind ik erg waardevol, omdat je hierdoor een iets andere kijk op bepaalde onderwerpen krijgt.

Maar wat we kunnen doen, ik stuur een China pakketje door naar jou, stuur jij mij een NL pakketje door? Dan ruilen we een keer van review item. Leuk idee? ;)

Door Tweakers user Cybje, zondag 13 november 2016 09:58

Leuk stukje om te lezen. Precies 1 week terug was ik in Sofia en dan valt wel op hoeveel dingen nog anders zijn. Het begint al als je het vliegtuig uitstapt en je dus direct een paspoort controle door moet, dat heb je vrijwel nergens meer in de EU.

Verder ontbreekt op heel veel punten de Engelse taal. Alhoewel de meeste mensen zich wel verstaanbaar kunnen maken in het Engels (als ze willen ;)), hebben heel veel gebouwen gewoon geen Engelse naam staan. Ook als ik met de bus ging was nergens een Engelse naam van de halte te vinden waar de bus zou gaan stoppen (dus in de bus zelf), als de bus Łberhaupt al een systeem had dat de halte aangaf.

Sommige mensen vermijden ook duidelijk conversatie als ze merken dat je alleen Engels spreekt. Buskaartje kopen in de bus is me van de 4 ritjes maar 1 keer gelukt, de andere keren werd gewoon gewuifd dat ik maar moest gaan zitten of iets dergelijks.

Gelukkig kan ik redelijk (maar langzaam) Cyrillisch lezen, dus als je eenmaal een klank hebt bij een woord, herken je dat vaak wel vanuit ťťn van de vele talen die je in Nederland leert. Zoals Kino voor bioscoop.

Maar was wel echt superleuk om te zijn geweest. Jammer genoeg waren er wat asociale Nederlandse studenten bij ons in het restaurant die zeer veel lawaai maakten, veel nare ziekten daarbij schreeuwden en ook van mening waren dat alle Bulgaarse vrouwen in de prostitutie zitten. Ik schaam me dan echt voor Nederlanders.

[Reactie gewijzigd op zondag 13 november 2016 10:00]


Door Tweakers user Cybje, zondag 13 november 2016 09:58

Edit: dit was een foutje, had reply gedaan ipv edit :)

[Reactie gewijzigd op zondag 13 november 2016 09:59]


Door Tweakers user kanem0chi, zondag 13 november 2016 11:39

Cybje schreef op zondag 13 november 2016 @ 09:58:
Leuk stukje om te lezen. Precies 1 week terug was ik in Sofia en dan valt wel op hoeveel dingen nog anders zijn. Het begint al als je het vliegtuig uitstapt en je dus direct een paspoort controle door moet, dat heb je vrijwel nergens meer in de EU.

Verder ontbreekt op heel veel punten de Engelse taal. Alhoewel de meeste mensen zich wel verstaanbaar kunnen maken in het Engels (als ze willen ;)), hebben heel veel gebouwen gewoon geen Engelse naam staan. Ook als ik met de bus ging was nergens een Engelse naam van de halte te vinden waar de bus zou gaan stoppen (dus in de bus zelf), als de bus Łberhaupt al een systeem had dat de halte aangaf.

Sommige mensen vermijden ook duidelijk conversatie als ze merken dat je alleen Engels spreekt. Buskaartje kopen in de bus is me van de 4 ritjes maar 1 keer gelukt, de andere keren werd gewoon gewuifd dat ik maar moest gaan zitten of iets dergelijks.

Gelukkig kan ik redelijk (maar langzaam) Cyrillisch lezen, dus als je eenmaal een klank hebt bij een woord, herken je dat vaak wel vanuit ťťn van de vele talen die je in Nederland leert. Zoals Kino voor bioscoop.

Maar was wel echt superleuk om te zijn geweest. Jammer genoeg waren er wat asociale Nederlandse studenten bij ons in het restaurant die zeer veel lawaai maakten, veel nare ziekten daarbij schreeuwden en ook van mening waren dat alle Bulgaarse vrouwen in de prostitutie zitten. Ik schaam me dan echt voor Nederlanders.
Gaaf dat je in Sofia was! Geloof me, in (het centrum van) Sofia is nog "veel" Engels te vinden. Eenmaal daarbuiten kom je Niks. Nada. Noppes. meer tegen. Wil je dan met andere spreken, vooral iedereen boven de 40+ dan ben je op het Russisch aangewezen. Zo kan ik bijvoorbeeld alleen met de ouders van mijn vriendin in het Russisch praten, omdat ze nooit aan Engels waren blootgesteld.

Oh, en de dames zijn hier heel leuk, vele malen anders dan de NL'se en totaal niet zoals wat je in Nederland van deze dames hoort. Het merendeel van die dames in Amsterdam etc, komt uit de armste gebieden van Bulgarije waar minder dan 200 euro per maand verdiend word, en daardoor gemakkelijk te porren zijn voor dit soort baantjes. Tel daarbij op dat de meeste ook nog eens een beetje een gypsy achtergrond hebben.. dan kan je zelf al uitrekenen hoe gemakkelijk je deze dan naar Nederland kan krijgen.

Het lezen van Cyrillisch kan heel snel, als je gewoon het Nederlandse Alfabet onder hun alfabet zet en dan lijntjes trekt naar welke letters corresponderen met elkaar. :)

Het is zeker nog een keertje de moeite waard om zelf heen te gaan, mocht je hier naar toe komen (retourtje is 20euro met Ryanair), dan stuur je mij maar een PM, dan zal ik je de ander uithoeken van Bulgarije laten zien. Want zo is Plovdiv de 'Culturele Hoofdstad van Europa' in 2019.

[Reactie gewijzigd op zondag 13 november 2016 11:42]


Door Tweakers user Cybje, zondag 13 november 2016 12:56

Tof aanbod, zal het in het achterhoofd houden! Ik vermoed dat ik nog wel eens terug ga naar Bulgarije :)

Door Tweakers user kanem0chi, zondag 13 november 2016 13:53

Cybje schreef op zondag 13 november 2016 @ 12:56:
Tof aanbod, zal het in het achterhoofd houden! Ik vermoed dat ik nog wel eens terug ga naar Bulgarije :)
Tof, zie je snel! :)

Door Tweakers user P1nGu1n, zondag 13 november 2016 21:11

Leuke schrijfstijl! Las prettig en grappig :) En wat een gedoe daar zeg...

Ik zal er vast in je blogs overheen hebben gelezen, maar waarom zit je in Bulgarije?

Door Tweakers user kanem0chi, zondag 13 november 2016 21:19

P1nGu1n schreef op zondag 13 november 2016 @ 21:11:
Leuke schrijfstijl! Las prettig en grappig :) En wat een gedoe daar zeg...

Ik zal er vast in je blogs overheen hebben gelezen, maar waarom zit je in Bulgarije?
Haha, dit is niet het enige wat lastig is. Een binnenlandse bus ticket kopen via het internet? succes, en is het al gelukt, dan mag je nog steeds naar een loket om je bewijs in te wisselen voor een 'echt' bus ticket. haha. Bij het algemene busstation in de hoofdstad dan maar een kaartje kopen? Met engels zal je niet heel ver, of erg lastig ergens komen. :D

Dat heb ik nog niet (echt) verteld, maar daar wilde ik in mijn volgende blogpost meer over gaan vertellen. :)

Door Tweakers user new.hope, maandag 14 november 2016 05:53

Zou er toch graag ook een tijdje willen wonen.
Ken er helaas niemand om een eventuele link te leggen.

[Reactie gewijzigd op maandag 14 november 2016 05:54]


Door Tweakers user kanem0chi, maandag 14 november 2016 07:55

new.hope schreef op maandag 14 november 2016 @ 05:53:
Zou er toch graag ook een tijdje willen wonen.
Ken er helaas niemand om een eventuele link te leggen.
Met apps zoals Tinder leer je zo iemand kennen. Haha :D Daarnaast, iedereen hier is een stuk socialer.. voor je t weet heb je vrienden :)

Door Tweakers user tokko1, woensdag 16 november 2016 10:46

In Nederland kan het ook een bureaucratisch gedoe zijn als je is een keer een pakketje niet via de standaard PostNL/DHL binnenkrijgt maar via de Boot (ook al ben je zelf de verzendende/ontvangende partij). :X

Dan moet je ook:
  • Zelf tracken
  • Product categorie codes opzoeken (onmogelijk systeem/website)
  • Inklaringskosten betalen
  • Producten afhalen via via balies en bedrijven
Mjah :p ook wel een avontuur, beetje vergelijkbaar met jou verhaal :P

Door Tweakers user kanem0chi, woensdag 16 november 2016 10:50

tokko1 schreef op woensdag 16 november 2016 @ 10:46:
In Nederland kan het ook een bureaucratisch gedoe zijn als je is een keer een pakketje niet via de standaard PostNL/DHL binnenkrijgt maar via de Boot (ook al ben je zelf de verzendende/ontvangende partij). :X

Dan moet je ook:
  • Zelf tracken
  • Product categorie codes opzoeken (onmogelijk systeem/website)
  • Inklaringskosten betalen
  • Producten afhalen via via balies en bedrijven
Mjah :p ook wel een avontuur, beetje vergelijkbaar met jou verhaal :P
Haha, wat je verteld klopt, heb dat ooit een keer voor een project moeten doen. Geen pretje inderdaad! Al ging mijn blog over de pakketjes die via het vliegende transport aankomen, en brengt de taal nog een extra moeilijkheidsfactor. :P Vanwaar dat je de boot kiest ipv het vliegtuig? Grote aantallen wat je importeert?

Door Tweakers user matroosoft, donderdag 17 november 2016 19:58

Leuk geschreven en ook leuk dat je alles met foto's illustreert. Iets met foto en duizend woorden. ;) Hier in NL hebben we het wat bureaucratie betreft behoorlijk voor elkaar. BelgiŽ ligt mijns inziens toch wat anders. Zo moet de binnenvaart voor bepaalde kanalen kanaalrechten betalen, wat betekent dat je aan het eind van het kanaal bij de sluis naar de sluismeester moet. Die maakt dan een factuur op, met alle gegevens e.d. Vaak ligt het bedrag rond de 1 ŗ 2 euro. ;) En dat op de heen- en terugweg. Soms zit er zelfs een mannetje die alleen dit werk doet.

Een ander voorbeeld is de bestuurlijke indeling in BelgiŽ. Ben er zelf niet heel erg van op de hoogte, maar begreep uit diverse bronnen dat heel wat bestuurlijke lagen overlappende taken hebben en conflicterende belangen. Het Vlaanderen/WalloniŽ aspect speelt natuurlijk ook mee, inclusief de tweetaligheid.

Door Tweakers user kanem0chi, vrijdag 18 november 2016 09:36

matroosoft schreef op donderdag 17 november 2016 @ 19:58:
Leuk geschreven en ook leuk dat je alles met foto's illustreert. Iets met foto en duizend woorden. ;) Hier in NL hebben we het wat bureaucratie betreft behoorlijk voor elkaar. BelgiŽ ligt mijns inziens toch wat anders. Zo moet de binnenvaart voor bepaalde kanalen kanaalrechten betalen, wat betekent dat je aan het eind van het kanaal bij de sluis naar de sluismeester moet. Die maakt dan een factuur op, met alle gegevens e.d. Vaak ligt het bedrag rond de 1 ŗ 2 euro. ;) En dat op de heen- en terugweg. Soms zit er zelfs een mannetje die alleen dit werk doet.

Een ander voorbeeld is de bestuurlijke indeling in BelgiŽ. Ben er zelf niet heel erg van op de hoogte, maar begreep uit diverse bronnen dat heel wat bestuurlijke lagen overlappende taken hebben en conflicterende belangen. Het Vlaanderen/WalloniŽ aspect speelt natuurlijk ook mee, inclusief de tweetaligheid.
Yes, dat zijn ook zeer interessante voorbeelden! Een ander leuk voorbeeld is Estonia, waar de overheid het meest gedigitaliseerd is op de aardbol. Misschien dat we daar nog een goed voorbeeld aan kunnen nemen. http://www.marketwatch.co...d-in-the-world-2016-05-05

Al met al denk ik dat we met Nederland ook goed op weg zijn, maar we blijven altijd wat te klagen hebben hea ;p

Door Tweakers user ASS-Ware, zondag 20 november 2016 20:06

Je zegt dat je een uur later weer buiten stond, maar de klok lijkt 1 minuut achteruit te zijn gelopen.

Door Tweakers user kanem0chi, zondag 20 november 2016 21:56

Magie ;)

* mompelt Iets met foto's nemen om het beeld compleet te maken.. *
ASS-Ware schreef op zondag 20 november 2016 @ 20:06:
Je zegt dat je een uur later weer buiten stond, maar de klok lijkt 1 minuut achteruit te zijn gelopen.

Reageren is niet meer mogelijk