Gratis vliegtickets & aangehouden door de politie

Door kanem0chi op dinsdag 8 november 2016 19:00 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 7.432

Tja.. daar sta je dan, in de vroege ochtend om 04:30 naast je bed, om gehaast mijn laatste spulletjes te pakken, voordat de taxi je om 05:00 ophaalt, die je in 20 minuten naar het vliegveld zal brengen voor maar 6,50 euro. Niet zo zeer dat dat een probleem is, waar het meer om gaat is dat het te druk is op het vliegveld.. we zijn namelijk in Bulgarije, en dat gaat allemaal net wat anders dan in Nederland. Misschien dat je het al een beetje door had, want in Nederland is dat bedrag slechts het starttarief voor een taxi helaas.

Hier in Bulgarije komt het woord 'regelgeving' of 'wetten' amper voor die gelden voor de laatste technologieŽn. Zo is er zelfs nog geen officiŽle regelgeving wat betreft het vliegen met een drone bij het vliegveld.. laten we nog maar niet over al het andere beginnen (lees: de bureaucratie en het administratieve papieren rondslomp gedoe), want dan zou ik ook wel een 10-delige serie zoals "the uncles" kunnen beginnen.

Eenmaal door de te drukke security check op Sofia Airport, waar nu ook Ryanair naar toe vliegt voor 20 euro retour vanaf Eindhoven (en waar al een capaciteit probleem was vanwege Wizzair) zijn mensen al druk het blauw/geel/witte vliegtuig aan het 'boarden'. Rustig loop ik nog eventjes langs het cafe'tje, waar je nog water, koffie, maar ook genoeg andere suikerbommen kan aanschaffen voor rond een euro'tje, in plaats van de 4,50 euro die je op shitphol betaald.

Mijn reis is dit keer niet naar Nederland, maar naar "Ελλάδα", of beter gezegd, Griekenland. Een kleine twee maanden geleden had Ryanair een leuk idee. Laten we reizigers de mogelijkheid geven om een profiel aan te maken, en als beloning krijgen ze dan een 10 euro tegoedbon, zonder minimaal bedrag wat je hoeft te spenderen. Dan gaan er bij mij toch een aantal alarm bellen rinkelen. Dat betekend in mijn ogen, dat je dan eigenlijk 'gratis' kan vliegen. Eventjes uitgeprobeerd.. en ja hoor, het klopt. Per profiel account aangemaakt (inclusief je persoonlijk paspoort naam + document nummer), wat ongeveer 2 a 3 minuten in beslag neemt, krijg je een code voor 10 euro korting. Wat we dan doen, is een tweede account aanmaken, kijken hoe Ryanair zijn database heeft ingericht. Want je zou aannemen, is dat het account/profiel per paspoort document nummer gaat. Niet dus. Dan ben je bij mij aan het verkeerde adres, zullen we maar zeggen :P

Via allerlei handige sites kan je een "10 minuten email" krijgen, waardoor je meerdere accounts kan aanmelden bij Ryanair. Waarom doen we dit? Omdat de Coupons ook nog eens stapelbaar waren en je direct ontving. De rest hoef ik je niet uit te leggen volgens mij. #gratisvliegen

Afin, eenmaal gratis aangekomen in "Αθήνα", of voor de, net als mij, niet-Grieks sprekende personen, Athene, pakken we de Metro richting het centrum waar alle Top-Notch en te drukke toeristen attracties zijn (gelukkig is het november, en zijn er alleen een paar verdwaalde Duitsers en Chinesen te vinden). Van te voren had ik al wat ingelezen in het gebruik van UAV's (Unmanned aerial vehicle, zoiets als dit) en navraag gedaan op het GOT forum, wat betreft het rondvliegen in Athene. Nu konden we nergens een duidelijk antwoorden vinden, maar rond/boven/op/onder etc een archeologisch gebied/monument vliegen is dus not-done. Zelfs zo erg not-done, dat het zo illegaal als een vluchteling is :P, en ze je drone in beslag nemen. Maar dat wist ik dus niet. En dan voel je hem misschien al aankomen.. de politie was niet zo blij dat Martijn rustig aan het vliegen was bij het Acropolis. :/

Als ik de Drone uit mijn tas haal, dan gebeurd er altijd iets. Alsof je een bouwlamp die fel aan staat, uit je tas haalt waardoor iedereen direct jouw kant op gaat kijken. Een beetje ongemakkelijk, alsof ze nog nooit eerder een stukje plastic hebben zien vliegen :+. Het duurt gelukkig maar 1 minuut om de propellors op de drone te zetten en de camera eronder te hangen (maar in de tussentijd heb je 10 vragen gehad en 2 requests dat ze zelf een stukje willen vliegen) waarna je direct de lucht in kan. De Xiaomi Mi Drone heeft ook nog eens van die leuk Groen/Rode en Witte lampjes aan de onderkant, dus iedereen kijkt al die kant op, nu ook de politie.

Binnen 10 minuten wist de politie, op een een of andere manier, mij te lokaliseren. Geen probleem, want dat betekend dat ze goed hun werk doen. Met op zich wel redelijk Engels kwamen ze mij vriendelijk, toch wel direct, commanderen dat ik de Drone maar eventjes terug op zijn pootjes moest zetten, op een vaste ondergrond. Eenmaal op de grond vonden de agenten de Drone er best wel gaaf uitzien, al kwamen ze wel direct met de vraag of ik de beelden wilde verwijderen, aangezien het illegaal is. De drone heeft twee manieren van opslaan, eentje op de MicroSD kaart, en een in de Mi UAV application. In simpele taal aan de agenten uitgelegd dat als zij voor mij een laptop hebben, met MicroSD adapter, ik de beelden best wel voor ze wil 'verwijderen'. Toch word je standaard altijd eventjes meegenomen om een rapportje op te maken, en de agenten waren eigenlijk best wel tof. Ze vertelde mij namelijk dat ze de drone 'super tof vonden' , waren ze benieuwd naar 'hoeveel zo'n drone kost' , ' hoe lang deze in de lucht kan blijven en hoe ver' alsook dat ze het zelf "totale bullish*t vonden dat het niet mag van de Griekse overheid", omdat het "best wel mooie reclame is, en als ze zelf de mogelijkheid hadden, dit ook wel zouden willen doen". Okay, top guys! Dan maar vriendelijk vriendelijk zijn, excuseren etc. en hopen dat ze geen laptop hebben :+. Zoals verwacht geen laptop of adapter, en vroegen ze naar mijn naam + wat standaard gegevens, niks speciaals. Uiteindelijk kwam het op een waarschuwing neer, en als ik nogmaals zou vliegen boven een Archeologisch monument, dat ze dan de drone in beslag zouden nemen.

TL;DR / CONCLUSIE? Gratis vliegen met Ryanair vanwege coupons die gestapeld konden worden, naar Athene gegaan, drone meegenomen, vliegen boven het Acropolis, politie dat niet leuk vinden. Dikke waarschuwing gekregen, maar waren wel toffe gasten. Conclusie? Vlieg wel gratis, maar vlieg niet boven archeologische monumenten.

Ojah, misschien dat je wel graag wilt zien hoe het Acropolis eruit ziet bij nacht. Heb de vriendelijke agenten maar uit het filmpje geknipt. Vergeet niet om je volume aan te zetten voor het epische muziekje, alsook in 1080p af te spelen. :)

Mocht je graag meer over de drone of min weten, dan kan dat:
- Mijn T.net review
- Mijn Drone
- Mijn Drone Tas
Of martijnwester.com


Volgende: "De inefficiŽntie en bureaucratie bij de douane" 12-11 "De inefficiŽntie en bureaucratie bij de douane"
Volgende: Xiaomi reveals: Mi Mix (Concept Phone) & Mi Note 2 (incl. internationale versie) 25-10 Xiaomi reveals: Mi Mix (Concept Phone) & Mi Note 2 (incl. internationale versie)

Reacties


Door Tweakers user masauri, dinsdag 8 november 2016 19:38

Mooi verhaal en bijhorend filmpje!


Door Tweakers user puntje013, dinsdag 8 november 2016 22:12

Gaaf filmpje, mooie beelden en leuk om het verhaal erachter te lezen.

Door Tweakers user kanem0chi, dinsdag 8 november 2016 22:21

puntje013 schreef op dinsdag 08 november 2016 @ 22:12:
Gaaf filmpje, mooie beelden en leuk om het verhaal erachter te lezen.
Dank je wel! Soms kan een filmpje kort of klein zijn, maar is het verhaal erachter groot..dat wilde ik hier laten zien. :)

Door Tweakers user wizai, woensdag 9 november 2016 09:20

Erg leuk om te lezen, gave beelden zo in het donker!

Tof ook dat de politie nieuwsgierig is naar iets dat zij zelf moeten verbieden :)

Door Tweakers user kanem0chi, woensdag 9 november 2016 09:25

wizai schreef op woensdag 09 november 2016 @ 09:20:
Erg leuk om te lezen, gave beelden zo in het donker!

Tof ook dat de politie nieuwsgierig is naar iets dat zij zelf moeten verbieden :)
De combinatie van alles maakte dit juist zo leuk, en uiteindelijk nog leuke beelden aan overgehouden ook. Thanks voor je comment! :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 9 november 2016 09:25]


Door Tweakers user i-chat, woensdag 9 november 2016 09:34

mooi filmpje ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor google een takedownverzoek krijgt...

Door Tweakers user kanem0chi, woensdag 9 november 2016 09:36

i-chat schreef op woensdag 09 november 2016 @ 09:34:
mooi filmpje ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor google een takedownverzoek krijgt...
Hey, niet zo doen hea! Straks word ik nog nerveus haha! :P


Door Tweakers user kanem0chi, woensdag 9 november 2016 10:15

wow, super! dank je wel. Waardeer het heel erg :)

Door Tweakers user JerX, woensdag 9 november 2016 10:31

Als ik de Drone uit mijn tas haal, dan gebeurd er altijd iets. Alsof je een bouwlamp die fel aan staat, uit je tas haalt waardoor iedereen direct jouw kant op gaat kijken. Een beetje ongemakkelijk, alsof ze nog nooit eerder een stukje plastic hebben zien vliegen :+
Ik ben zo persoon die dat doet, maar eerder vanwege dat ik die krengen haat. Irritant geluid en voor mijn privacy (tot zover die nog bestaat).

Overigens wel een mooi filmpje :Y)

Door Tweakers user kanem0chi, woensdag 9 november 2016 10:37

JerX schreef op woensdag 09 november 2016 @ 10:31:
[...]


Ik ben zo persoon die dat doet, maar eerder vanwege dat ik die krengen haat. Irritant geluid en voor mijn privacy (tot zover die nog bestaat).

Overigens wel een mooi filmpje :Y)
haha, thanks!

Het geluid is alleen bij landen en opstijgen een beetje hard, maar zorgt er wel voor dat je leuke beelden kan maken. Wat betreft de beelden, volgens mij heb ik niemand zijn of haar privacy geschonden? :) Maar als je je privacy respecteert, dan neem ik aan dat je al dit soort attracties dan ook niet bezoekt.. want; photograph's & videos everywhere?! :D

Door Tweakers user SinergyX, woensdag 9 november 2016 16:07

Ben je nu nooit bang door zo hoog/ver te vliegen, je signaal kan verliezen?

Door Tweakers user kanem0chi, woensdag 9 november 2016 16:13

SinergyX schreef op woensdag 09 november 2016 @ 16:07:
Ben je nu nooit bang door zo hoog/ver te vliegen, je signaal kan verliezen?
In het begin was het wel eventjes testen/wennen en uitproberen. Ook hoeveel wind de drone kan hebben, of hoe hard je deze naar voren of achteren kan sturne.

De drone heeft een aantal veiligheids features. Zo heeft de batterij bijvoorbeeld 2 aparte connectoren, in het geval een van de connectoren het niet meer doet. Wat betreft het signaal, de drone kan zelf super stabiel op 1 plek blijven hangen zonder zelf ook maar iets te doen. Ik kan bij wijze van spreken de drone de lucht in sturen, controller wegleggen en 20 minuten lang een kopje koffie gaan drinken. Daarnaast is het ook zo (uitgeprobeerd) dat wanneer je het signaal verliest, de drone automatisch terug zal vliegen naar waar deze is opgestegen. Mocht er een gebouw in de weg zitten, dan houd deze daar geen rekening mee. Oppassen dus. Als je eenmaal weer een connectie/signaal heb, dan kan je zelf weer verder vliegen. Als er geen gebouw of ander object in de weg zit, dan kan je tot een kilometer hoog vliegen met de drone :) meer informatie kan je lezen in mijn review: productreview: Xiaomi Mi Drone review door kanem0chi

[Reactie gewijzigd op woensdag 9 november 2016 16:14]


Door Tweakers user Danny.G, woensdag 9 november 2016 20:32

Hahah lachen verhaal weer. Not all cops are bad cops. :)

Tof filmpje ook! De camerakwaliteit met die omstandigheden is niet mis..

Door Tweakers user kanem0chi, woensdag 9 november 2016 20:39

Danny.G schreef op woensdag 09 november 2016 @ 20:32:
Hahah lachen verhaal weer. Not all cops are bad cops. :)

Tof filmpje ook! De camerakwaliteit met die omstandigheden is niet mis..
Dank je wel voor je comment. Ik heb niks tegen de politie hoort, nog nooit eerder problemen mee gehad, en zolang ik hun behandel zoals ik zelf behandeld zou willen worden, dan moet het goed komen. :)

Yes, de kwaliteit vond ik zelf ook super, al zie je wel dat het bij schemering of kort afstand (laatste deel waar ik in sta) dat er een beetje ruis is. Verder ben ik wel echt super blij met de drone!

Door Tweakers user musiman, donderdag 10 november 2016 15:52

Super gaaf, zeg! Echt een plek die ik graag nog een keer zou willen bezoeken. Ik ben jaloers op jou. :P
Een mooie drone, mooie film en jij bent er geweest... de acropolis!!! :P

Door Tweakers user kanem0chi, donderdag 10 november 2016 16:47

musiman schreef op donderdag 10 november 2016 @ 15:52:
Super gaaf, zeg! Echt een plek die ik graag nog een keer zou willen bezoeken. Ik ben jaloers op jou. :P
Een mooie drone, mooie film en jij bent er geweest... de acropolis!!! :P
Haha, thanks voor je leuke reply! Het is zeker weten een keertje de moeite waard om naar toe te gaan. Maar doe dan wel voorzichtig.. drones en monumenten gaan niet zo goed samen haha!

En misschien kan je niet gratis vliegen.. maar Ryanair vliegt meestal wel een retourtje voor 40§ ongeveer! 2 dagen een hostel, metro heen en weer naar t vliegveld en dan ben je voor net geen 100§ klaar. Have fun!

Reageren is niet meer mogelijk